Posavje.info - najbolj brane novice iz Posavja

Sobota
30. Jul
Prekuhavanje vode na Bizeljskem

Prihodnost romskega naselja Loke še vedno negotova

DSCF9646Udeleženci okrogle mize so razpravljali o prihodnosti romskega naselja Loke.Včeraj je bila v romskem naselju Loke okrogla miza, na kateri so sodelujoči razpravljali in iskali rešitve v zvezi s problematiko omenjenega naselja. Lastnik osem hektarov velikega zemljišča Iztok Starc želi s svojim podjetjem na tem območju zgraditi stanovanjsko sosesko, kar pomeni, da bi bilo treba vse romske hiše, ki zavzemajo hektar celotne površine in so črna gradnja, porušiti, osem družin, ki tam živijo, pa preseliti na drugo lokacijo.

DSCF9666Moran Jurkovič upa, da Romi v Lokah ne bodo izgubili strehe nad glavo.Romi se tako bojijo, da bodo po več kot 60 letih bivanja v tem naselju – takrat jim je namreč Gozdno gospodarstvo v zameno za njihovo delo odstopilo kos zemljišča – ostali brez strehe nad glavo. Kot je dejal Moran Jurkovič, ki si je hišo v Lokah postavil pred 15 leti, ima njegova družina tu streho nad glavo in noče, da bi njegovi otroci spali v šotorih pri -25 stopinjah Celzija. Sam ima namreč slabe izkušnje z bivanjem v šotorih. Na očitek o črni gradnji je dejal, da takrat ko so postavljali hiše, sploh niso vedeli, kakšna je zakonodaja, in da še danes nekateri ne vedo, na koga naj se obrnejo za pridobitev ustreznih papirjev. Ena od možnosti, ki jim ponuja lastnik, je tudi preselitev v Kerinov Grm, vendar se Jurkovič s tem ne strinja. Po njegovem je postal že pravi geto in že sedaj ni več prostora za nove stanovalce.

DSCF9649Okrogla miza je pritegnila veliko zanimanja.Ostale možnosti, ki jih je Romom ponudil Starc, so: da ostanejo v Lokah in celotno zemljišče odkupijo za 75 evrov na m2 ter zgradijo nove hiše, da se preselijo na novo lokacijo v Lokah, da se preselijo na drugo izbrano lokacijo ali da se individualno obravnavajo, to pa pomeni preselitev v občinska stanovanja.

V nastalo problematiko se je aktivno vključila tudi Občina Krško, ki želi skupaj z Romi najti rešitev na obstoječi lokaciji. V odsotnosti krškega župana mag. Mirana Stanka je Občino zastopal Zdravko Pilipovič z oddelka za družbene dejavnosti – področje investicij in Romi. Po njegovih besedah zanje ni sprejemljiva ponudba glede odkupa zemljišča. „Lastnik ponuja odkup celotnega kompleksa, vendar za župana to ni sprejemljivo. Država pokrije 20 evrov na m2, tako da je razlika še vedno ogromna. Občina si nakupa osmih hektarov v tem trenutku ne more privoščiti, pripravljeni pa smo sodelovati pri odkupu enega hektara." Pilipović je še dodal, da bo župan v kratkem sklical vse zainteresirane na skupni dialog.

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije, je bil kritičen do države. „Izbrisati to naselje bo največja napaka države. Romi so to zemljišče dobili in za to so tudi delali. Romi se ne smejo nikamor preseliti, zagotovljeni morajo biti vsi pogoji, da bodo lahko tukaj še naprej mirno živeli."

Na okrogli mizi, katere moderatorka je bila Nataša Brajdič Slivšek, predsednica Sveta za sobivanje Občine Krško, so sodelovali še dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, Tamara Vonta, poslanka in predsednica državnozborske Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, dr. Alenka Janko Spreizer s Fakultete za humanistične študije, Blaž Kovač iz Amnesty International, krški romski svetnik Moran Jurkovič, romski aktivist Haris Tahirović, predstavnici Službe za narodnosti na ministrstvu za notranje zadeve, predstavnik policije, ravnatelj OŠ Leskovec pri Krškem Anton Bizjak in domačin Marjan Arh, ki je potrdil, da romsko naselje Loke živi v sožitju z vaščani.

Po koncu okrogle mize je sledil še kratek kulturni program v počastitev krškega občinskega praznika.

R. R.

Komentarji (0)

Napišite komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena!

busy
 

Posavski obzornik na Facebooku

Obzornik1516_21-07-2016.pdf