Posavje.info - najbolj brane novice iz Posavja

Sobota
27. Avg
Prekuhavanje vode: Stagonce - Kancijan, Okič, Lukovec in Veliki Cirnik

Odprte duri Rajhenburškega gradu

rajhenburg-otvoritev 20Potem ko je krški župan mag. Miran Stanko odprl težke grajske duri ...Potem ko je z grajskim ključem včeraj popoldan krški župan mag. Miran Stanko odklenil in v prisotnosti ministrov za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka ter za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča odprl težka grajska vrata, so ta tudi uradno odprta za vse obiskovalce in  snovalce ter izvajalce kulturnih in drugih vsebin, ki bodo potekale na gradu Rajhenburg.

rajhenburg-otvoritev 41... je preko 800 obiskovalcev zapolnilo grajsko dvorišče.Kot je dejal župan Stanko, „kulturna dediščina in obnove objektov niso enkratni projekti, ampak so investicije v višjo kakovost bivanja, investicije v nove možnosti in priložnosti za srečevanja, investicije v duhovni kapital, ki prispeva k prijetnejšemu življenjskemu utripu v teh krajih in zanamcem zapušča skupno preteklost, na katero smo lahko izjemno ponosni.“ Obnova gradu Rajhenburg, ki je v pisnih virih prvič omenjen leta 895 in je po njih najstarejši izpričan grad na Slovenskem, je stekla meseca aprila lani na podlagi sofinancerske pogodbe v skupni višini 5 milijonov, pri čemer sta tedanje Ministrstvo za kulturo iz državnega proračuna in Evropski sklad za regionalni razvoj zagotovila dobrih 2,9 mio evrov, preostala sredstva, torej 2 mio evrov, pa Občina Krško.

Zahtevna obnovitvena dela je do junija letos pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije izvedel konzorcij štirih izvajalcev gradbenih del, družb Kostak Krško, SL Inženiring, Givo in  restavratorsko podjetje Amoret. Pri tem rajhenburg-otvoritev 80V uvodu je Brestaniško himno zapel MPZ Svoboda Brestanica, potem pa so pevci v prostorih, kjer je predvidena postavitev zbirke o izgnancih, s kovčki in pesmimi ponazorili trpljenje slovenskih izgnancev. so porušili predgrajska objekta in po prvotni podobi gradu ponovno zgradili obrambni grajski jarek s kamnitim mostovžem, izstopa tudi fasada z ohranjenimi renesančnimi in baročnimi poslikavami, kamniti portali in okenski okviri, z rečnimi prodniki tlakovan dostop do gradu in grajsko dvorišče ipd. „V notranjosti so bili večji posegi opravljeni tudi v kleti in v pritličju okroglega stolpa, v pritličnih prostorih zahodnega trakta in stanovanjskega stolpa s prebojem na razgledno teraso. Poseben čar gradu pa dajejo tudi odkriti številni romanski in poznogotski oz. renesančni elementi, ki so za razumevanje najzgodnejših faz stavbnega razvoja gradu izjemnega pomena. Najzahtevnejši restavratorski poseg je predstavljala obnova dvonadstropne romanske kapele, ki je bila v baročnih prezidavah odkrita leta 1979,“ je med drugim več sto zbranim na otvoritvi povedala kot koordinatorka med izvajalci del obnove Alenka Černelič Krošelj v imenu Kulturnega doma Krško, pod okriljem katerega bo grad deloval kot enota.

Z včerajšnjo otvoritvijo gradu je vzpostavljeno tudi muzejsko delovanje. Ob odprtju grajske prodajalne in restavracije je na ogled že nekaj razstav, kiparske instalacije Polone Demšar z naslovom 16432, ki se tematsko veže na izgnanstvo med drugo svetovno vojno, razstavljeno je grajsko rajhenburg-otvoritev 64Kunejevi so za pokušino pripravili trapistovsko čokolado in z drugimi vinarji tudi kvalitetno domačo vinsko kapljico.pohištvo 18. in 19. stoletja  iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije in razglednice Brestanice iz zbirke Gradu Rajhenburg. Že spomladi prihodnje leto je predvidena otvoritev zbirke prenovljene zbirke Trapisti, temu bo sledila tudi prenovljena in dopolnjena razstava o izgnancih. Ob tem bodo grajski prostori služili tudi za konferenčne dejavnosti in poleg kulturnih tudi za druge prireditve, med drugim bo ponovno vzpostavljena grajska vinoteka, kot posebnost oziroma novost pa bo tudi čokoladnica, kjer bo možno kupiti ročno izdelano čokolado po recepturi nekdanjih trapistov. Slednjo so za pokušino obiskovalcem že na otvoritvi ponudili bodoči izdelovalci iz Hiše vina, trte in čokolade Kunej iz Brestanice.

Ob otvoritvi je organizator pripravil pester kulturni program, ki so ga oblikovali člani Kulturnega društva Svoboda Brestanica, pevska, gledališka in plesna sekcija ter KUD Klati Vitez z t. i. ognjeno Karantanijo, obiskovalci so si lahko ogledali predstavitveni film o poteku obnove, ki ga je za otvoritveno slovesnost pripravil Sven Mavsar, domači in okoliški ponudniki vin pa so poskrbeli za zadostne količine vinske kapljice in pečene sladke prigrizke.

B. M. 

Komentarji (0)

Napišite komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena!

busy
 

Posavski obzornik na Facebooku

Obzornik1716_25-08-2016.pdf