Posavje.info - najbolj brane novice iz Posavja

Ponedeljek
29. Avg
Prekuhavanje vode: Stagonce - Kancijan, Okič, Lukovec in Veliki Cirnik

Na Oštrcu v spomin na padle med 2. svetovno vojno

ostrc srecanje proslava 22Slavnostna govornica mag. Majda Potrata in povezovalka Mirjam Hribar, v ozadju kostanjeviški orkesterPri spomeniku pod vaško lipo na Oštrcu je v soboto, 20. oktobra, potekalo tradicionalno vsakoletno srečanje in proslava, posvečena spominu na padle borce, ustreljene talce, preminule taboriščnike ter ostale žrtve 2. svetovne vojne in po njej v občini Kostanjevica na Krki.

Kot je v pozdravnem nagovoru povedal predsednik občinske organizacije ZB NOB Kostanjevica na Krki Vili Punčuh, je bili med 2. svetovno vojno v kostanjeviški občini 92 žrtev okupatorskega nasilja in 73 padlih borcev NOB, skupno torej 165 preminulih. ostrc srecanje proslava 13Polaganje venca k spomeniku»Ne pozabimo na dogodek 21. oktobra 1943, ko so Nemci s pomočjo belogardistov in klera opravili zločinsko dejanje in ustrelili 25 talcev iz Kostanjevice, 13 iz Prekope, tri iz Orehovca in enega iz Dolšc. V enem dnevu je ugasnilo 42 življenj,« je poudaril. Predstavniki kostanjeviške borčevske organizacije so nato k spomeniku na Oštrcu položili venec. Na omenjene dogodke je spomnila tudi slavnostna govornica, poslanka v Državnem zboru mag. Majda Potrata. »Iz zapiskov o narodnoosvobodilnem gibanju na področju krajevnih skupnosti Kostanjevica in Podbočje in zapisa Uporniško kostanjeviško Podgorje pa sledi, da to ni bil edini tragični dogodek med 2. svetovno vojno, ko je v enem dnevu ugasnilo toliko življenje. Vendar je mogoče zaznati tudi velik pogum, ki je kljub žrtvam in izgubljenim bitkam vedno znova gnal v boj nove terence in borce, pripravljene postaviti se v bran rodni grudi,« je dejala. Številne udeležence srečanje je v imenu Občine Kostanjevica na Krki pozdravil podžupan Ladko Petretič.

Za kulturni program so poskrbeli Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, Tamburaška skupina Klasje KUD Žumberak Novo mesto, učenci OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, recitatorska skupina Lojze Košak in harmonikar Slavko Franko s pevci, v mimohodu pa so udeleženci pozdravili Gorjansko četo Orehovica, Duletovo četo iz Malkovca in Gorjansko konjenico.
P. P.

Komentarji (0)

Napišite komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena!

busy
 

Posavski obzornik na Facebooku

Obzornik1716_25-08-2016.pdf