Posavje.info - najbolj brane novice iz Posavja

Torek
30. Avg
Prekuhavanje vode: Stagonce - Kancijan, Okič, Lukovec in Veliki Cirnik

Delovna nesreča v Sevnici

Včeraj ob 9.03 so bili policisti obveščeni o delovni nesreči v Sevnici. Po prvih ugotovitvah sevniških policistov je na železniški postaji v Sevnici 53-letni delavec opravljal dela na drogu za javno razsvetljavo in padel z višine okoli štirih metrov. Delavec, ki je uporabljal zaščitna sredstva, si je v nesreči poškodoval roko. Policisti so opravili ogled, zbrali bodo obvestila in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju v preteklih štiriindvajsetih urah intervenirali v 42 nujnih primerih. Obravnavali so 2 prometni nesreči, v katerih sta se udeleženca lažje poškodovala in 3 prometne nesreče, v katerih je nastala materialna škoda. Posredovali so zaradi 6 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali kazniva dejanja ogrožanja varnosti, poškodovanja tuje stvari, tatvin in vlomov. Intervenirali so zaradi nesreče pri delu, požara, povoženja divjadi, zgostitev prometa in ovir na vozišču.

POLICISTI SVETUJEJO, DA PRED ODHODOM V TUJINO PREVERITE VELJAVNOST DOKUMENTOV ZA PRESTOP DRŽAVNE MEJE

Policisti na mednarodnih mejnih prehodih v Beli krajini in Posavju že ob začetku turistične sezone ugotavljajo povečanje števila potnikov, ki se za prestop državne meje izkazujejo z dokumenti, ki jim je potekla veljavnost oziroma nimajo ustreznih dokumentov. Policisti morajo te potnike napotiti nazaj v državo. Najpogosteje gre za osebne izkaznice, katerim veljavnost je prenehala v letih 2010 in 2011.

Samo v letošnjem letu policisti na mejnem prehodu Vinica in Metlika zaradi poteka veljavnosti dokumentov niso dovolili prestopa državne meje 75 državljanom Slovenije, kar je več kot v celotnem lanskem letu.

V izogib slabi volji že prvi dan potovanja svetujemo, da pred odhodom na pot v tujino preverijo veljavnost svojih identifikacijskih dokumentov.

Potni list

Pristojni organ za izdajo potnega lista v Republiki Sloveniji je upravna enota. V nujnih primerih (kot npr. zdravljenje, bolezen oziroma smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki) sme potni list izdati Ministrstvo za notranje zadeve. Državljanu, ki v tujini stalno ali začasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo, lahko izda potni list tudi organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev. Diplomatski in službeni potni list izda Ministrstvo za zunanje zadeve.

Osebna izkaznica

Lahko popolnoma nadomesti potni list pri prestopu državne meje, če je tako določeno z bilateralnim ali mednarodnim sporazumom. Takšen sporazum je npr. Republika Slovenija sklenila z Republiko Hrvaško, kamor lahko državljani Republike Slovenije potujejo z veljavno osebno izkaznico. Poleg tega lahko državljani Republike Slovenije od vstopa v EU z veljavno osebno izkaznico potujejo v vse države EU/EEA.

Državljani Republike Slovenje lahko z veljavno osebno izkaznico potujejo tudi v tiste države, ki so osebno izkaznico enostransko priznale kot veljavni potovalni dokument za vstop (npr. Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora, Srbija ...).

Komentarji (0)

Napišite komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena!

busy
 

Posavski obzornik na Facebooku

Obzornik1716_25-08-2016.pdf